Een semi-academische weerlegging van de term ‘sneeuwpret’

Spreid de gekte!

Ik heb besloten. Ik ga niet meer naar buiten zolang er sneeuw ligt. Ik heb zorgvuldig de voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen en het is me duidelijk. Ik begrijp dat normale hardwerkende mensen bepaalde plichten en verantwoordelijkheden hebben. Kinderen moeten naar school, papa en mama moeten geld verdienen en opa en oma moeten koffie drinken bij de Albert Heijn. Ik heb echter de luxe niet tot deze massa te behoren, dus ik blijf binnen. Een heerlijk werkloos, kinderloos, sneeuwloos bestaan.

Ik weet dat sommige mensen smelten bij de gedachte aan sneeuw, maar ik word absoluut niet warm van de gedachte aan sneeuwpoppen en sneeuwbalgevechten. Zelfs niet van sneeuwbalgevechten met sneeuwpoppen. Ik krijg al koude tenen als ik er aan denk. Nu betekent dat overigens niet dat ik niet van sneeuw houd. Ik weet dat dat paradoxaal klinkt, maar ik vind sneeuw prachtig. In een veilige dierentuinachtige setting. De sneeuw zorgvuldig tentoongesteld aan de ene kant van het glas en ik bij een aangename temperatuur van 20 graden met een beker warme chocolademelk aan de andere kant van het glas.

Mijn sneeuwextremisme houdt ongetwijfeld onlosmakelijk verband met de palmstranden in Cuba en de hangmatten in Mexico die de afgelopen maanden mijn geest hebben vergiftigd. Ook het feit dat de temperatuur in mijn jas niet bestand is tegen -15 graden Celsius en ik de trotse bezitter van twee schamele truien ben, speelt wellicht een kleine rol. En dan laat ik mijn profielloze zomerschoentjes nog volledig buiten beschouwing.

Tot slot is sneeuw simpelweg onverantwoord voor een vrouw in mijn conditie. Ho nee, ik ben niet zwanger, maar mijn zorgverzekering gaat door omstandigheden pas in op 1 februari. Ik houd niet zo van complottheorieën, maar het lijkt me wel heel toevallig dat de hemel juist nu helse gladheid over mijn stukje aarde uitstrooit.

Sneeuwpret is een illusie, rijp voor het hersenspinspelhoekje met Sinterklaas, de Paashaas en de Kerstman. Dus dag mooie wereld, ik blijf binnen! Ik zie je weer nadat de zon de sneeuw, met behulp van een portie blubber heeft weggetoverd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.